• Edicto listado de calificaciones obtenidas en el primer ejercicio. 

Formulari de cerca

Història de Massamagrell

A tan sols 12 quilòmetres al nord de la ciutat de València, junt a la costa mediterrània, Massamagrell ofereix als seus veïns un nucli amb els servicis i comoditats de qualsevol gran ciutat mesclats amb l'essència i la tradició d'un poble amb un marcat passat agrari.

Les discussions entorn de l'origen del topònim Massamagrell són habituals entre els historiadors i cronistes que han investigat l'origen del nostre municipi. Hi ha els que apunten que té una base netament àrab, derivant de منزل ألغريل (manzil al-Gril) que significaria "casa d'al-Gril o d'Agrel". Altres autors no obstant això apunten que deriva del llatí mansum Macrelum, que significaria "casa del Delgado", encara que també hi ha els que defenen un origen mixte.

Com arreplega la Carta Pobla, document que constata la donació que fa l'Orde de Calatrava a trenta pobladors d'origen lleidatà, és molt probable que l'any 1271, un any abans de la conquista de València, siga el naixement del nostre poble, que encara que té arrels més antigues, comença a caminar com a poble a partir de la dita data.

Des de llavors el nostre municipi i els seus veïns han sigut testimonis del pas dels anys i l'esdevindre de la història que en molts casos ha quedat plasmat en l'arquitectura, estructura i costums de Massamagrell. Exemple d'això són el Convent Caputxí de la Magdalena, l'Església Parroquial de Sant Joan Apòstol i Evangelista, coneguda com la "Catedral de l'horta", l'Escorxador i llavador o el Molí de la Magdalena o de Blai. De fet passejant pels carrers del municipi és habitual trobar-se amb quadros ceràmics que, de manera pintoresca, adornen les fatxades de moltes cases en els taulellets de les quals estan representats sants, verges o símbols religiosos.

Malgrat això, els veïns i veïnes de Massamagrell al llarg dels anys constituïxen i continuen escrivint la verdadera història de la població. Les seues vides, el seu treball, les formes de relacionar-se han anat configurant la idiosincràsia de la nostra gent i la realitat actual del nostre municipi.

L'agricultura va ser la principal activitat econòmica de Massamagrell fins mitjan del segle XX. Es tractava d'una societat tradicional basada en l'economia agrària. Del cultiu de la terra s'obtenien els productes que servien en primer lloc per a l'alimentació de la família. El cens oficial de 1900 deia que la xifra de 2613 habitants i convertia a Massamagrell en el nucli antic més extens de tots els que componen la seua comarca, l'Horta Nord.

Durant la segona mitat del segle XX Massamagrell no va ser alié al canvi social i econòmic que va experimentar gran part del territori espanyol. L'activitat del sector primari va ser substituint-me pels sectors secundari i terciari. En el cas concret de la nostra població, la indústria, el comerç i els servicis rivalitzen amb l'agricultura com a font de riquesa, i a ells es deu el fort augment de població experimentat.

D'altra banda, la massificació de la ciutat de València així com l'àrea metropolitana sud, presenta als pobles de la zona nord de la capital, entre els que es troba Massamagrell, com unes àrees on disfrutar de la cultura, el paisatge i espais habitables més tranquils, espaiosos i col•lectius comunicats de forma excel•lent a través de la línia de metre de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana que permet als veïns arribar al centre de València en tan sols 30 minuts."

En l'actualitat Massamagrell s'ha convertit en un municipi de més de 15.500 habitants molt participatius i involucrats en totes les activitats locals fugint dels tòpics de ciutats-dormitori que assenyalen als municipis pròxims a una gran ciutat. Els veïns de Massamagrell ixen en massa als carrers durant les festes majors que comencen oficialment l'últim diumenge de Setembre. De les nostres festes destaquen els bous al carrer, les processons en honor als patrons de la localitat, així com les paelles i torraes que emfatitzen la riquesa gastronòmica del municipi. Totes estes activitats reuneixen a milers de veïns en un ambient festiu i participatiu que s'ha convertit en una de les essències del nostre municipi.