• Edicto listado de calificaciones obtenidas en el primer ejercicio. 

Formulari de cerca

Historia de Massamagrell

A tan sols 12 quilòmetres al nord de la ciutat de valència, al costat de la costa mediterrània, Massamagrell ofereix als seus veïns un nucli amb els serveis i comoditats de qualsevol gran ciutat barrejats amb l'essència i la tradició d'un poble amb un mercat passat agrari.
Les discussiones entorn de l'origen del topònim Massamagrell són habituals entre els historiadors y cronistes que han investigat l'rigen del nostre municipi. Hi ha els que apunten que té una base netamentárable derivant منزل ألغريل (manzil al-Gril) que significaría "casa del-Gril o de Agrel". Altres autors no obstant aço apunten que deriva del llaí "mansum Macrelum" que significaría "casa de Delgado", encara que també hi ha els que defensen un origen mixt.

Com arreplega la Carta de Població, document que constata la donació que fa l'Ordre de Calatrava a trenta pobladors d'origen lleidatà, és molt probable que en 1271, 33 anys despres de la conquesta de València, siga el naixement del nostre poble, encara que té arrels més antigues, pero comença a caminar com a poble a partir d'aquesta data.

Des de llavors el nostre municipi i els seus veïns han sigut testimonis del pas dels anys i l'esdevenir de la història que en mots casos ha quedat plasmat en l'arquitectura, estructura i costums de Massamagrell. Excemple és aço són el són el Convent Capuchino de la Magdalena, l'Església Parroquial de Sant Joan Apòstol i Evangelista, coneguda com la "Catedral de l'hosrta", l'Escorxador i el safareig o el Molino de la Magdalena o de Blai. De fet passejant pels carrer del minicipi és habitual trobar-se amb quadres ceràmics que, de manera pintoresca, aodrnen les façanes de moltes cases en els taulells de les quals están repsentats sants, verges o símbols religiosos.

Malgrat aço, els veïns y veïnes de Massamagrell al llarg dels anys, constitueixen i continuen escrivint la vertadera història de la població. Les seus vides, el seu treball, les formes de relacionar-se han anat configurant la idiosincràsia de la nostra gent i la realitat actual del nostre municipi.

L'agricultura va ser la principal activitat econòmica de Massamagrell fins a meitats del segle XX. Es tractava d'una societat tradicional basada en l'economia agrària. Del cultiu de la terra que s'obtenien els productes que servien en primer lloc per a l'alimentació de la família. El cens oficial de 1900 deia que la xifra de 2613 habitants convertia a Massamagrell en el cas antic mes extens de tots els que componen la seua comarca, l'Horta Nord.

Durant la segona metitat del segle XX Massamagrell no va ser alè al canvi social i econòmic que va experimentar gran part del territori espanyol. L'activitat del sector primari va ser substituïda pels sectors secundari i terciari. En el cas concret de la nostra població, la indústria, el comerç i els serveris rivalitzaren amb l'agricultura com a font de riquesa i a ells es deu el fort augment de població experimentat.

D'altra banda, la massificació de la ciutat de València així com l'àrea metropolitana sud, presenta en els pobles de la zona nord de la capital, entre els quals es troba Massamagrell, com unes àrees on gaudir de la cultura, el paisatge i espais habitables més tranquils, espaiosos i colectius comunicats de forma excelent a través de la línia de metro de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana que permet als veïns arribar al centre de València en tan sols 30 minuts.

En l'actualitat Massamagrell s'ha convertit en un muniipi de més de 15.500 habitants molt participatius i involucrats en totes les activitats locals fugint dels tòpics de ciutats-dormitori que assenalen als municipis pròxims a una gran ciutat. Els veïns de Massamagrell ixen en massa als carrers durant les festes majors que comencen oficialment l'ultim diument de setembre. De les noestres festes destaquen els bous al carrer, les processons en honor als patrons de la localitat, així com les paelles i torraes que emfatitzen la riquesa gastronòmica del municipi. Totes aquestes activitats reunixen a miles de veïns en un ambient festiu i participatiu que s'ha convertit en una de les essències del nostre municipi.